İç Mekanda Yetiştirmek İçin En İyi 19 Bitki Türü

Piyasadaki otları atmayı ve kapalı bir bitki bahçesi yetiştirmeyi düşünüyorsanız, bunun en iyi kararlarınızdan biri olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu zaman, piyasadan satın aldığınız canlı otlar, onları yetiştirmek için kullanılan pestisitlerden ve herbisitlerden çeşitli sert kimyasallar içerir. Bu nedenle, tüm yemekleriniz için evde yetiştirilen otları kullanmak, sağlıklı ve güvenli bir alternatif olabilir. Ayrıca bitkilerdeki tüm besin maddelerinin korunmasına da yardımcı olur. İşte kapalı bahçenizde yetiştirebileceğiniz en iyi 19 bitki hakkında kapsamlı bir rehberle karşınızdayız. Devam et ve bir oku.

İç Mekanda Yetiştirilecek Ot Çeşitleri

1.Nane

nane

Nane, elbette, mutfak bitkileri söz konusu olduğunda evrensel bir favoridir. Serin ve ferahlatıcı lezzetini naneli jöle ve mojito gibi çeşitli kontinental yemek ve içeceklerde kullanabilirsiniz.

Nanenin mideyi sakinleştirdiği ve nefesi tazelediği biliniyor, ancak bu bitkiyi yetiştirmenin tek zorluğu hızla yayılabilmesi ve kısa sürede tüm bahçeyi ele geçirmesidir. Bu nedenle, onu büyütmenin en iyi yolu, içeride küçük bir kapta.

Ancak bu mutfak bitkisini düzenli olarak izlediğinizden ve kontrolsüz büyümeyi önlemek için kırptığınızdan emin olun. Ayrıca, topraktaki nemi tutmanız ve bitkiye orta ila güçlü ışık sağlamanız gerekir.

2.Reyhan

Sırada, dünyanın dört bir yanından mutfaklar için temel olan, yaygın olarak kullanılan başka bir bitki var. Fesleğen, domateslerle eşleştirmek için en iyisi olarak kabul edilir ve iç mekanlarda yetiştirilmesi çok kolay bir bitkidir.

Her bir yaprağı bir sapından ayırabilir ve tercihlerinize göre sandviçlere, salatalara ve soslara ekleyebilirsiniz. İlginç bir şekilde, evde zengin ve lezzetli bir pesto yapmak veya en sevdiğiniz ev yapımı pizzaya eklemek için de mükemmeldir.

Fesleğen, kan şekeri seviyelerinin düşmesini önleyebilen ve artrit gibi iltihaplı hastalıkların riskini azaltabilen antioksidanlarla zenginleştirilmiştir. Bu bitkiyi yetiştirirken parlak ışığı ve ısıyı sevdiğini unutmayın.

Bu nedenle fesleğeni güneye veya batıya bakan bir pencerenin yakınında tutmak veya bitki örtüsü getirmek en iyisidir. Ayrıca bitki için zengin ve organik saksı toprağı kullandığınızdan emin olun.

3.Papatya

Bu nispeten daha az bilinen bitki, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bitki çaylarının önemli bir bileşenidir. Papatyanın herhangi bir yemeğe elma benzeri bir tat katabileceğini bilmekten memnun olacaksınız. Bu nedenle şekerlemelerde, dondurmalarda ve reçellerde doğal bir aroma maddesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ilgi çekici bitkiyi balık salatalarına, risottolara ve yumuşak kahvaltı keklerine bile dahil edebilirsiniz.

Ancak bunun başka bir yönü daha var - papatya geleneksel olarak sinirleri yatıştırmak ve mideleri yatıştırmak için bir ilaç olarak uygulandı. Ayrıca, ateşi tedavi etmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Papatya da fesleğen kadar kolay yetiştirilir. Tek yapmanız gereken bitkiyi güneye bakan bir pencerenin yakınında tutmak ve toprağı çok ıslak olmasa da nemli hale getirmek. Ve 60 ila 90 gün gibi bir sürede yapraklar kullanıma hazır hale gelir.

4.Biberiye

Biberiye, çekici bir koku ve zenginleştirilmiş lezzet ile geldiği için gurme her şeyi bilenler arasında oldukça popülerdir. Özellikle, böyle zengin bir lezzet, et, kümes hayvanları ve çeşitli sebze türlerine mükemmel bir katkı sağlar.

Biberiye, biraz kuru olan toprağa ekildiğinde en iyi şekilde büyür. Ayrıca, tam tersi etkiye sahip olabileceğinden taze yaprakları fazla sulamadığınızdan emin olun. Biberiyeyi öğünlerinize dahil etmenin büyük bir yararı, bağışıklık sisteminizi güçlendirmesi ve böylece enfeksiyon olasılığını düşürmesidir.

5.Maydanoz

Maydanoz, çeşitli yiyeceklerin lezzetini arttırmak için kullanılabilecek bir başka ilgi çekici seçenektir. Kendine özgü acı ve hafif tadı, güveç gibi yemeklerde lezzeti dengelemek için bile kullanılabilir. Bu nedenle, birçok kişinin tahmin edebileceği gibi, bu bitki sadece bir garnitürden çok daha fazlasıdır.

Bu bitkinin sağlığa olan faydalarından bahsetmişken, daha iyi sindirime yardımcı olduğu, kan şekeri düzeylerini iyileştirdiği ve kemik ve böbrek sağlığını desteklediği bilinmektedir. Zengin ve organik saksı toprağı içeren derin bir saksıda evde maydanoz yetiştirebilir; sadece bitkinin güçlü ışık aldığından emin olun. Yaprakları hasat etmek için sapları bitkinin tabanına yakın bir yerde sıkıştırın.

6.Kekik

Kekik bahsi, bir kase zengin beyaz soslu makarna veya cazip bir peynirli pizza istemenize neden olmuyor mu? Tüm enfes tariflere baharat eklemek için kendi kekik bitkinizi evde kolayca yetiştirebilirsiniz.

Kekik için büyüme gereksinimleri diğer nane bitkileriyle aynıdır - toprak yüzeyi biraz kuru olduğunda su ve asla toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin. Gerekli ışığa gelince, orta ila güçlü olabilir.

Kekik, Orta Amerika, Orta Doğu ve İtalyan mutfakları için bir sabit olarak adlandırılabilir ve güçlü antibakteriyel özellikleri ile bilinir.

7.Adaçayı

Sosları, sebzeleri ve etleri baharatlamak söz konusu olduğunda, adaçayı, yemeğe hoş bir aroma ve güçlü bir tat sağladığı için eşit derecede faydalı bir bitkidir. Aynı zamanda, belirli bir yemeğe eklenen miktar konusunda dikkatli olmanız gerekir; aksi takdirde, aromaların geri kalanını bastırabilir.

Adaçayı, antioksidan bakımından zengin bileşimi sayesinde ciltteki kesikleri giderebilir. Hatta hafıza sorunlarını tedavi ettiği ve kolesterol ve kan şekeri düzeylerini düşürmede yardımcı olabileceği gösterilmiştir.

Büyüme gereksinimlerine gelince, bitkinin bakımı kolaydır - güneşli bir pencere üzerinde tutun ve iyi drene edilmiş toprak kullanın. Ve onu en sevdiğiniz yemeklere eklemeye başlamanız çok uzun sürmeyecek!

8.Kekik

Kekik, çok yönlü tadı ve sayısız çeşidi ile bilinir ve onu dünya çapında neredeyse tüm mutfakların ayrılmaz bir parçası haline getirir. Gri-yeşil yapraklar ve naneli limon kokusu bu bitkinin öne çıkmasını sağlar.

İlginç bir şekilde, taze kekik yapraklarını sabah erkenden tatmak sağlıklı ve ferahlatıcı olarak kabul edilir. Bu nedenle bitki, fasulye, yumurta ve çeşitli sebze yemeklerini tatlandırmak için kullanılır. Hatta bu bitkiyi kümes hayvanları, domates ve kuzu eti ile eşleştirebilir veya lezzetlerini dengelemek için yahnilere ve çorbalara ekleyebilirsiniz.

Ayrıca kekik, C vitamini, manganez ve potasyum gibi zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Böyle bir bileşim, bağışıklık desteği sağlamak, sağlıklı hücreler oluşturmak, kemik sağlığını iyileştirmek ve kan pıhtılarını önlemek için faydalı hale getirir.

9.Lavanta

Hafif ve tatlı tadı nedeniyle lavantanın soslarda ve salatalarda kullanıldığını görmüş olabilirsiniz. Ayrıca, bitki içeren bu güzel mor çiçekler, şuruplarda, şekerlemelerde ve çöreklerde kullanım için idealdir.

Lavanta ayrıca iltihaplı sorunlardan, baş ağrılarından, stres ve kaygıdan, adet ağrısından ve çeşitli cilt rahatsızlıklarından kurtulma da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahiptir.

Özellikle, bu bitkinin önemli bir özelliği, farklı yetiştirme koşullarında hayatta kalabilmesidir. Ancak en iyi sonuçları elde etmek için genellikle bunları güneşte veya sıcak bir yerin yakınında tutmanız önerilir.

10.Kişniş

Kişniş, Çin, Güneydoğu Asya, Hint veya Meksika gibi herhangi bir baharatlı yemekte harikalar yaratabilen bir bitkidir. Bu nedenle, tüm yemeklerinize heyecan verici baharatlı bir dokunuş katmak istiyorsanız, kapalı bitki bahçenize kişniş eklemeyi düşünün.

Bu bitkinin tohumları kişniş olarak bilinir ve bitkinin düzgün büyümesini sağlamak için mevsimin başlarında ekilmelidir. Ek olarak, kişnişin ılımlı sıcaklıklarda toprakta iyi büyüdüğünü unutmayın.

Bu bitkinin ayrıca gelişmiş bağışıklık, daha iyi kalp ve beyin sağlığı ve düşük kan şekeri seviyeleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları vardır. Ayrıca, genel sağlığı korumanın ayrılmaz bir parçası olan K, A ve C Vitamini gibi birçok temel vitaminin kaynağıdır.

11.Rezene

Bir başka lezzetli ve aromatik bitki olan rezene, garnitür olarak kullanım bulur ve ayrıca salata karışımları için mükemmeldir. Ayrıca rezene bitkisinin soğanlarını kendi tercihinize göre çiğ olarak yiyebilir, ızgarada pişirebilir veya soteleyebilirsiniz.

Bu bitkinin, asidik pH'lı, nemli, iyi drene edilmiş topraklarda uygun şekilde büyüyebileceğini ve ayrıca bol güneş ışığına ihtiyaç duyacağını unutmayın. Ve mutfak kullanımlarının yanı sıra bitki, kapalı bahçenizin çekiciliğini de artırabilir.

Rezene, etkili kilo yönetimine yardımcı olmak, iltihabı azaltmak ve anemi benzeri semptomları iyileştirmek gibi birçok yönden sağlığımıza fayda sağladığı bilinmektedir.

12.Roka

Yemeklerini biberli bir dokunuşla zenginleştirmeyi sevenler için bu yapraklı bitki, faturaya mükemmel bir şekilde uyacaktır.

Ancak rokanın büyüme aşamasının yemeğe katacağı lezzeti belirleyeceğini unutmayın. Bu nedenle, kullandığınız yaprakların olgunluğuna bağlı olarak, verilen lezzet ekşi, hafif acı, biberli veya parlak olabilir.

Bir başka ilginç yönü ise rokanın ham haliyle de aynı derecede faydalı olmasıdır. Baharatlı bir tekme eklemek için bu bitki ile bir salataya ekleyebilir veya makarna ve pizzalarınıza katabilirsiniz.

Ayrıca roka, kalori, yağ, karbonhidrat ve şeker oranı düşük, lif açısından zengin bir bitkidir. Bu yüzden günümüz nesli arasında son derece popüler bir içerik olarak ortaya çıkmıştır. Kalsiyum, folat, potasyum, C vitamini ve K vitamini gibi farklı hayati besinlerde de yüksektir.

13.tarhun

Tarhun, Akdeniz bitkisi anasonununkine benzer baharatlı tadı sayesinde sıradan bir yemeği bile inanılmaz kılabilir. Bu bitkiden bir tutam tavuk salatanıza ekleyin ve size daha fazlasını istemenizi sağlayacak unutulmaz bir tat verecektir.

Bu bitki aynı zamanda sebzelere, soslara ve her çeşit çorbaya mükemmel bir katkı sağlar. Sonuç olarak, doyurucu bir yemek adlandırın ve biraz tarhun kullanarak kolayca geliştirebilirsiniz.

Sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilecek manganez, potasyum ve demir gibi minerallerle dolu olduğu için bu bitkinin de besleyici olduğunu unutmayın.

14.Dereotu

Maydanoz ve anasona benzeyen parlak ve tatlı bir tat veren dereotu, et yemekleri, bezelye ve patates için mükemmel bir seçimdir. Bir dizi vitamin ve mineral ile zenginleştirilmiştir ve harika bir antioksidandır. Etki edebileceği bazı yaygın sorunlar arasında kas krampları ve şişme bulunur. Ayrıca, nefesinizi tazeleyebilir ve uygun sindirime yardımcı olabilir.

Dereotu, asidik olan ve günde en az 6 ila 8 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan herhangi bir yerde gelişen tınlı, kumlu veya iyi drene edilmiş topraklarda yetiştirilebilir.

15.Frenk maydanozu

Frenk maydanozunun açık yeşil, dantelli ve yassı yaprakları, herhangi bir kapalı bahçeye zarif bir dokunuş katabilir. Yemek pişirmede kullanımından bahsetmişken, bu hafif aromalı bitki oldukça çok yönlüdür. Herhangi bir tavuk veya balık tarifini kolayca geliştirebilse de yumurtalar, salatalar ve sebzeler için eşit derecede faydalıdır.

Ayrıca chervilin öncelikle iç mekanlarda büyümeye uygun olduğunu bilmekten memnun olacaksınız. Chervil tohumları en iyi şekilde gölgeli bir alanda büyür ve düzgün bir şekilde çimlenmek için nemli toprağa ihtiyaç duyar. Bitkide bulunan faydalı elementler arasında demir, magnezyum, C vitamini ve karoten bulunur.

16.Defne

Bu Akdeniz bitkisi karanfil, nane ve balzamın birleşimi gibi kokar ve güveç ve çorbaların önemli bir bileşeni olan kalın yapraklara sahiptir.

Defne yapraklarının veya defne defnelerinin herhangi bir yemeğe kattığı biberli ve keskin tat birçok kişi tarafından sevilir. En iyi sonucu elde etmek için, pişirme işlemine başladığınızda yaprakları eklediğinizden ve yemeği servis etmeden önce çıkardığınızdan emin olun.

Daha büyük bitkilerden bazı yaprakları toplayabilir ve depoda kurumaya bırakabilir veya yaprakları ihtiyaçlarınıza göre seçebilirsiniz. Defne yaprağı veya defne ne kadar eski olursa, lezzetinin o kadar güçlü olacağını unutmayın.

Büyüme için gerekli koşullara gelince, bu bitki için hızlı drene olan toprağa ihtiyacınız olacak, saksı için en iyi yer batıya veya doğuya bakan bir pencerenin yakınında olacaktır. Verimli hava sirkülasyonu, bu bitkilerde herhangi bir hastalığın önlenmesine yardımcı olacaktır, bu nedenle, aynı şeyi baştan sona aldığına dikkat edin.

17.Kış Tuzlu

Bu bitkinin aromatik aromasının, farklı mutfaklardan çeşitli yemeklerin genel lezzetini yükselttiği bilinmektedir. Bununla birlikte, kış tadı en iyi fasulye, kümes hayvanları ve balık tarifleriyle eşleştirilir.

Bu bitkinin, pişirilirken aroma yoğunluğunun bir kısmını kullanma eğiliminde olduğunu, ancak baştan sona aromatik kaldığını unutmayın. Salataları süslemek veya likörleri tatlandırmak için bile uygulayabilirsiniz.

Ayrıca, bu bitki mükemmel antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir, bu da onu tıbbi amaçlar için faydalı kılar. Tam olarak büyümesi için iyi drene edilmiş toprak ve günde en az 6 saat sürekli güneş ışığı gerektirdiğini unutmayın.

18.Frenk soğanı

En büyük kıtaya özgü olan Chives, ekşi kremayı hafif soğan ve sarımsak aromasıyla tamamlamak için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca balık tariflerine, çorbalara, yumurtalara ve fırınlanmış patateslere eklendiğinde tadı iyileştirebilirler.

Besin içeriği ile ilgili olarak, frenk soğanı, iltihabı önleyen ve akciğer ve ağız kanserine karşı koruma sağlayan C vitamini ve karoten bakımından zengindir. Kayda değer bir nokta, frenk soğanının hem tohumdan hem de soğandan yetiştirilebilmesidir.

Ancak tohumları kullanırken, önce onları karanlık bir yerde tutmayı ve saksıyı ancak filizlendikten sonra güneşli bir pencerenin yanına taşımayı unutmayın.

19.Kereviz Kesme

Son olarak, kereviz tariflerinde yaygın olarak kullanılan ve güçlü bir otsu aroması olan bu maddeden bahsetmek istiyoruz. Böyle bir özellik, onu birçok mutfaktan güveç ve çorbalarda kullanım için ideal kılar.

Özellikle, bu bitkinin farklı bir yönü, dal benzeri sapları ve tırtıklı kenarları olan yapraklarının koyu ve parlak görünümüdür.

Kereviz kesmek de kılavuzumuzda ele aldığımız diğer iç mekan bitkileri kadar besin açısından zengindir. Harika bir lif ve vitamin kaynağıdır ve bitkiye anti-inflamatuar özellikler kazandıran birçok antioksidan içerir.

İç Mekanda Yetiştirilecek Otlar Sıkça Sorulan Sorular?

İç Mekanda Yetiştirmek İçin OtlarSıkça Sorulan Sorular ?

Otları yemeğinizde kullanmak için dondurmalı mısınız?

Evet, yemek pişirmek için kullanılmadan önce birkaç otu dondurabilirsiniz. Bunlar arasında frenk soğanı, kişniş, dereotu, kış kokulu ve diğer birçok bitki bulunur.

Dondurmanın bitkilerde bulunan uçucu yağların korunmasına yardımcı olduğunu ve yağların onlara lezzet kattığını unutmayın.

Bir bitkiyi dondurma işlemi basittir - sadece durulayın, yaprakları küçük saplardan çıkarın ve ardından düz bir yüzeyde kurumasını bekleyin. Son olarak kurumuş demeti bir poşete koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Elde edeceğiniz şey, herhangi bir zamanda kesilip çorbalara, soslara ve diğer yemeklere eklenebilen bir ot yığınıdır.

Otları kurutmanın farklı yolları nelerdir?

Adaçayı, kekik ve kekik gibi bazı otlar havada kolayca kurutulabilir. Yapmanız gereken tek şey, iyi havalandırılan bir odaya küçük demetler asmak ve onları her türlü ışıktan uzak tutmaktır.

Yapraklar kuruduğunda, onları buhardan alın ve hava geçirmez bir şişe veya kavanozda saklayın.

Şimdi, ideal olarak bir kurutucuda kurutulması gereken maydanoz ve fesleğen gibi bazı otlar var. Bunun nedeni, kurak bir iklimde yaşamadığınız sürece kuruması zor olan sulu ve kalın yapraklara sahip olmalarıdır. Yapraklar kuruduktan sonra hava geçirmez bir kaba aktarın.

Otlar ne kadar sürer?

Bu, bitkinin yıllık, iki yılda bir veya çok yıllık olmasına bağlı olacaktır. Yıllık otlar sadece bir büyüme mevsimi boyunca sürerken, çok yıllık bitkiler birkaç büyüme döngüsü boyunca dayanabilir. Öte yandan, iki yıllık bitkiler iki farklı büyüme döngüsünde yetiştirilebilir.

Bu nedenle, ne kadar süreceğini anlamak için herhangi bir zamanda bitkinin büyüme evresinin farkında olmanız gerekir. Yıllık bitkilerin üç tür arasında en kısa ömürlü olduğunu ve tohumlandıktan sonra öleceklerini unutmayın.

İç Mekanda Yetiştirmek İçin Otlar Son sözler

Ve bunların hepsi, iç mekan bahçenize eklemek için en kullanışlı ve yetiştirilmesi kolay bitkilerle ilgiliydi. Umarız, tıpkı bizim yaptığımız gibi, şifalı otlar dünyasındaki bu yolculuktan keyif almışsınızdır. Şimdi, sizin için en faydalı olacak seçenekleri seçme zamanı.

Öyleyse devam edin ve en sevdiğiniz yemekler için iç mekanda yetiştirilen bitkilerinizi büyütmenin ve kullanmanın keyfini yaşayın. Bahse gireriz yakında bahçenize daha fazlasını dahil etmek isteyeceksiniz!

Bir cevap yazın