Çatı Nasıl Kaplanır? Püf Noktaları Nelerdir?
Ahşap veya metalden yapılmış bir çatı iskeletinin belirli malzemelerle kaplanması işlemine çatı kaplama denir. Binadaki çatı iskeleti, su bariyeri, ısı koruma ve diğer işlemler tamamlandıktan sonra çatı panelleri ile kaplanır. Çatı sorununun ne olduğunu daha ayrıntılı incelemek ve çatı sistemleri hakkında genel bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Çatı Tipi
Çatı kaplama işlemi çeşitli hammaddelerden üretilen çatı kaplama panelleri kullanılarak yapılmaktadır. Bunlardan bazıları alüminyum, çinko, metal paneller, PVC ve bakır çatı panelleridir. Farklı fiyatlara ve farklı işlevlere sahip çatı levha çeşitlerini incelemek için yapı kataloğunun çatı kaplama kategorisini inceleyebilirsiniz.
Bazı çatı tipleri aşağıdaki gibidir:
Sandviç paneller: Sandviç paneller yan cephelerin giydirilmesinde de kullanılmaktadır. İç içe geçmeli ve kullanımı oldukça basittir.
Sac kaplama: Sac kaplama fiyatları oldukça uygun olup, en çok kullanılan çatı kaplama sistemlerinden biridir. Ancak bu modelin ısı yalıtımı sorunları vardır.
Termit ajan kaplama: Termit ajan çubuğu çok çabuk kırılacağı için uygulanması çok zor bir modeldir. Ancak bu modeller yazın çevreyi serin tuttuğu için popülerdir.
PVC kaplama: En uygun maliyetli ve popüler kaplama türlerinden biridir.
Kiremit kaplama: Uygulanması zor fakat maliyeti düşük olan bir çatı kaplama malzemesi türüdür. Özellikle küçük dairelerin çatısı için uygundur.
Kiremit çatı: Ülkemizde kiremit çatı olarak da bilinen boya çeşidi, esnekliği ve uygulama kolaylığı nedeniyle son zamanlarda en popüler çatı çeşitlerinden biri haline gelmiştir.
Çatı nasıl yapılır?
Çatı işlemleri demir veya dayanıklı iskeletler üzerine yapılmaktadır. Boya yaparken, dökme malzemeyi çerçeveye takmak için kendinden kılavuzlu vidalar kullanın. Ancak her kaplama çeşidinde farklı uygulamalar yapılmaktadır. Örneğin tek çatıda önce OSB panosu kaplanır. Daha sonra su geçirmez membran kaplama uygulandıktan sonra kiremit çatı çivileri ile kaplama işlemi tamamlanır. Yapı kataloğu web sitesinde onlarca farklı firmanın çatı kaplama ürünlerini inceleyebilir, fiyat teklifi alabilir ve sipariş verebilirsiniz.
Çatı malzemesi nedir?
Çatı kaplama malzemesi çatının özelliklerine göre farklı kaplama malzemeleri kullanır. Çatı yapımında kullanılan malzemeler genel olarak şu şekildedir:
Seramik karolar: Kil ile kalıplanmış ve fırınlanmış seramik karolar en yaygın kullanılan çatı kaplama malzemeleridir.
Doğal taş kaplama levha ve kiremitler: Taş ve çeşitli renklerde taneciklerin öğütülmesiyle yapılan çatı kaplama malzemesidir.
Poliüretan esaslı paneller: Farklı kalınlıklarda sert poliüretan sert köpüklerin iki kalıp yüzeyi arasına sıkıştırıldığı kompozit ürünlerdir.
Asbest esaslı paneller: Dayanıklı bir kompozit malzemedir ve hastane, okul gibi yüksek yangın güvenliği gerektiren yapılarda ilk tercihtir.
Ayrıca galvanizli saclar, fibercement esaslı malzemeler, cam elyaf takviyeli polyester malzemeler, polikarbonat çatı kaplama malzemeleri, akrilik cam esaslı malzemeler, oluklu levhalar, Kereste, arduvaz ve cam çatı gibi birçok başka malzemeyi de bina altında bulabilirsiniz. katalog çatı kategorisi.
Çatı kaplama malzemelerinin özellikleri nelerdir?
Çatı kaplama malzemelerinin özellikleri kullanılan malzemelere bağlıdır. Örneğin kil esaslı çatı kaplama malzemesi, şiddetli yağmura ve dış etkenlere karşı dayanıklı ve döşenmesi kolay bir malzemedir.
Metal esaslı çatı kaplama malzemeleri, yangın ve hava koşullarından etkilenmeyen hafif yalıtım malzemeleridir. Plastik esaslı çatı kaplama malzemeleri aynı şekilde ısı yalıtımı sağlayan ve dış etkenlere dayanabilen su geçirmez malzemelerdir. Asfalt esaslı çatı kaplama malzemeleri ise su geçirmezlik, hafiflik, dış etkenlere dayanıklılık ve enerji tasarrufu özelliklerine sahiptir.
Çatı kaplama malzemeleri seçilirken güzel görünümün yanı sıra alanda nasıl kullanılacağı da çok önemli bir rol oynamaktadır.
Çatı sistemi ve izolasyon
Çatı kaplama sistemi uygulanırken çatı parçasının altına köpük kaplama uygulanarak ısı yalıtımı sağlanabilir. Bu aşamanın temel amacı inşaat için köpük veya boşluklu cam kullanmaktır, amaç binada yalıtım sağlamaktır. Bu sayede çatı altı kaplaması yapılarak önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanabilmekte ve enerji maliyetleri düşürülebilmektedir.